Fotografie, meer dan fotograferen alleen

Het aanschaffen van een digitale camera is de eerste stap, er mee leren werken de volgende. Kiest u ervoor simpelweg het geheugenkaartje bij de eerste de beste fotozaak te dumpen, dan had u beter analoog kunnen blijven fotograferen. Sterker nog, dat levert u waarschijnlijk betere foto’s op. Geen gezeur over instellingen zoals kleur, tint, contrast, verscherping, kleurruimtes en resolutie.

Wilt u het maximale uit de camera halen dan kunt u niet zonder een beeldbewerkingsprogramma. Adobe is met stip nummer n. Niet omdat andere programma`s niet werken, maar vooral omdat het wereldwijd als standaard gebruikt wordt. Of het nu Photoshop, Photoshop Elements of Lightroom is doet even niet ter zake. Maar u moet wel met deze programma`s leren werken. Zonder een goede basis komt u moeilijk verder dan `trial and error`.

Globaal gezien kunt u een digitale opname – liefst RAW – zien als een “digitaal negatief”. Een RAW-converter, ongeacht welke, wordt gebruikt om dat negatief te “ontwikkelen”. Uiteindelijk wordt vaak nog Photoshop gebruikt voor de “finishing touch”.

In een workshop leert u hoe u – meestal in slechts een paar stappen - Photoshop, Photoshop Elements en/of Lightroom kunt gebruiken om van uw “digitale negatief” een volwaardig eindproduct te maken. U leert hoe u iets moet doen, maar veel belangrijker: waarom. De inhoud van een workshop hoeft niet scherp begrensd te zijn. Dat kan ook niet omdat programma’s als Photoshop en Lightroom elkaar voor een deel overlappen.

0_Intro_workshop.jpg

Mogelijke onderwerpen workshop

•Profielen en kleurruimtes. Om voorspelbare kleuren te krijgen moet u iets weten over profielen, kleurruimtes.

• Monitorcalibratie, overbodige luxe of noodzaak?

• Toepassen van non-destructieve bewerkingen met aanpassingslagen en laagmaskers.

•Welke manieren zijn er voor het omzetten van een kleurenbestandnaar zwart-wit?

•Waarom is het zo moeilijk om een neutrale zwart-wit print te krijgen?

•Wat is het verschil tussen 8 bits en 16 bits? Waarom zou u in 16 bits willen of moeten werken?

•Vragen waar u in de praktijk tegenstrijdige antwoorden op krijgt. Verzamel uw vragen en neem ze mee.

Prijsindicatie

Als richtprijs geldt € 125,- per avond, exclusief reiskosten. Het is daarom misschien een optie om een workshop met diverse clubs in de regio te combineren.