Een goed portret is meer dan een veredelde pasfoto

Een mooie portret- of modelfoto is meer dan alleen maar een afbeelding van de buitenkant. Daar hebben ze pasfoto’s voor uitgevonden. Een foto moet een beetje van iemand uitstralen. Daarmee krijgt het iets blijvends, ongeacht of het om een vergroting aan de muur gaat, of om een aantal foto’s in een (mini)album. Een mooie portret- of modelfoto moet u ook niet 'eventjes tussendoor' willen maken, daarmee doet u uzelf tekort. De tijd die het kost vind ik minder belangrijk, het resultaat telt!

Als je als fotograaf niet duidelijk kunt maken wat je wilt, is het voor een model onmogelijk om daar op in te spelen. Onder communicatie versta ik vooral niet een opmerking als: 'Doe eens wat leuks'. Daar kan niemand wat mee. Modelfotografie is een samenwerking tussen model en fotograaf. Het heeft weinig zin om als fotograaf alleen je eigen ideeën door te duwen. Luister naar het model en luister naar haar ideeën. Het positieve effect zie je zonder meer terug in de foto’s. Uiteindelijk kun je zonder een enthousiast model niet veel beginnen.

Als fotograaf vind ik het heel boeiend om meerdere malen hetzelfde model te fotograferen. Je leert elkaar beter aanvoelen, en kunt daardoor ook beter op elkaars ideeën inspelen. Het is voor mij dan ook bijna onmogelijk dat ik op een model 'uitgefotografeerd' raak.

Als locatie kies ik vaak voor de studio. Voor een deel heeft dat met het gemiddelde weer in Nederland te maken. Daarnaast werkt het gewoon gemakkelijker, je hebt alles bij de hand en er zijn geen pottenkijkers. Toch kan een buitenlocatie zeker de moeite waard zijn. De extra mogelijkheden die dat biedt wegen vaak op tegen de beperkingen. Bovendien kan een andere locatie vanuit fotografisch oogpunt heel verfrissend werken.

 

� Intro_(studio)fotografie_1.jpg