het kan ook gewoon heel mooi zijn...

Op naaktfotografie rust nog steeds een taboe, heel jammer maar wel waar. Blijkbaar staat voor veel mensen naakt en bloot, en dus plat op een lijn. Onderstaande foto mag in ieder geval een duidelijke illustratie zijn dat dit beslist niet het geval hoeft te zijn.

The-Mermaid.jpg

“The Mermaid”
Uit: “Nineteen Images” 2011, Fotografie Hans den Boer

Hoewel dit model nog nooit voor de camera had gestaan zijn de foto’s van een nauwelijks drie uur durende shoot van grote klasse. Hoewel dit niet in de laatste plaats toe te schrijven is aan het model moet u ze natuurlijk wel de kans geven om zichzelf te ontplooien.

Aan de andere kant kan ik beslist begrip op brengen voor modellen die huiverig zijn om naakt voor een camera te staan. Té vaak zie ik foto’s waaruit duidelijk blijkt dat het (eind)doel van de fotograaf was het model uit de kleren te krijgen. Foto’s die inderdaad alleen maar bloot en “plat” zijn. Foto’s waaruit geen enkele visie spreekt, maar waar ook aan de afwerking niet de minste zorg is besteed. Foto’s die blijkbaar alleen maar gemaakt zijn voor eigen “plezier”.
Gelukkig kan het ook anders. En dan hoeven we heus niet alleen naar grote namen als Andreas Bitesnich, en vele anderen zijn wat dat betreft een goed voorbeeld. Nee, u hoeft niet iedere foto mooi te vinden, niet iedere foto hoeft u aan te spreken. Gelukkig maar, als we allemaal dezelfde smaak hadden werd het erg saai.
Zeker bij naaktfotografie is een goede voorbereiding van belang, maar zelfs dan nog moet u kunnen improviseren. Te vaak wordt een modelsessie even “tussendoor” gedaan, wordt er niet of nauwelijks met het model overlegt en wordt er maar raak geschoten. De foto’s die het model onder ogen krijgt zien er dan ook niet uit. De pose klopt niet, de uitstraling spreekt niet aan, en je ziet té vaak een model dat wat ongelukkig in de camera kijkt. Allemaal factoren waar u als fotograaf verantwoordelijke voor bent. Gaat om een portretsessie dan is een model vaak nog wel over te halen om nog een keer te poseren. Bij een naaktsessie is de kans echter heel groot dat u ze niet meer terugziet. En eerlijk gezegd, als ik veel foto’s zie, kan ik een model daar geen ongelijk in geven.

Fishing.jpg

“Fishing”
2011, Fotografie Hans den Boer

Het plan was om met model en badkuip naar het strand te gaan. Vanwege de wind en de kou moesten we noodgedwongen uitwijken. De foto’s zijn beslist anders geworden dan we eerst voor ogen hadden maar desalniettemin zeker geslaag. Zoals gezegd; een beetje humor mag best, ook bij naaktfotografie.

Maak ook gebruik van de kansen die u tegenkomt. Het idee voor een foto kan ook spontaan ontstaan. Soms volstaat het om alles even aan de kant te schuiven en snel een paar foto’s te maken omdat er simpelweg niet meer tijd is, een andere keer wordt de locatie meerdere malen bezocht totdat de gewenste foto gemaakt is.

Nude-and-stairway.jpg

“Nude an stairway”
2011, Fotografie Hans den Boer

We hadden maar een halfuur voor we deze locatie weer moesten verlaten. Dat is dan even doorwerken. Het enige extra licht dat ik ter beschikking had was een hele zware zaklantaarn. Uit de hele sessie van nauwelijks 20 minuten zijn een paar hele geslaagde foto’s gekomen.

Henrhyd-Falls.jpg

“Luminous light and Nude, Henhryd Falls”
2010, Fotografie Hans den Boer

De locatie werd min of meer bij toeval gevonden, maar de potentiele mogelijkheden zijn overduidelijk aanwezig. We zijn een paar dagen later, na heftige regenval teruggekomen om de opname nogmaals te maken. Het is dan wachten op het juiste licht voordat de foto’s gemaakt kunnen worden. Hoewel de opnamesessie – noodgedwongen vanwege de kou – niet veel meer dan een kwartier duurde kostte het alle voorbereidingen meegenomen bijna twee dagen om met deze opname te verwezenlijken.

Scheep uw model ook niet af met een paar middelmatige printjes maar zorg ervoor dat ze met mooie foto’s thuiskomt. Een mooie vorm van presenteren is ook het laten drukken van een album. Wat dat is het album “Nineteen Images” een perfect voorbeeld. Bijna drie uur heel hard werken (voor zowel fotograaf als zeker ook het model) samengevat in een hardcover album. Hiermee geeft u als fotograaf w een visitekaartje af.
Naaktfotografie is niets anders dan n van de vormen van modelfotografie. Het is alleen nog moeilijker omdat het model weinig of geen kleding draagt die nog het een en ander kan verhullen. De grens tussen model- en naaktfotografie is ook niet altijd even duidelijk. Een foto van een volledig naakt model komt vaak minder “bloot” over dan een pikante lingeriefoto, hetgeen niet wil zeggen dat een foto in lingerie niet heel sterk kan zijn. Pose en expressie van het model spelen een bepalende rol. Spreek van te voren af hoe en wat u wilt fotograferen.

Model-and-Graffiti.jpg

“Model and Graffiti”
2010, Fotografie Hans den Boer

Hoewel u digitaal de keuze voor kleur of zwartwit altijd achteraf nog kunt bepalen is het aan te raden om hier vooraf over na te denken. Pose, verlichting en eventueel te gebruiken attributen spelen hierbij een belangrijke rol. Let er vooral op dat naakt en lingerie foto’s in kleur erg snel een hoog Playboy gehalte (kunnen) krijgen. Op zich misschien niets mis mee, want rekent u maar dat daarin over het algemeen fotografie van hoge kwaliteit staat. Het is alleen vaak een andere insteek waarmee de foto’s gemaakt bekeken worden. Werk een idee ook goed uit en probeer niet te veel verschillende idee in één sessie te maken. Dat draait er vaak op uit de foto’s het net niet zijn, en dat is jammer. Probeer de sfeer ontspannen te houden, een beetje humor mag best, ook als u een naaktmodel fotografeert.
Meer voorbeelden kunt u vinden in de galeries onder (Studio)fotografie en Fine-art