In de voetsporen van de Vikingen

The Misty Isle, The Isle of Skye is een beetje een buitenbeentje in Schotland. Het is de bakermat van het Gaelic: een taal die nog afstamt van de voorouders. Met name de Noormannen gebruikten The Isle of Skye en andere eilanden aan de Schotse westkust als aanlegplaats tijdens hun vele reizen. Er kwamen enkele permanente nederzettingen en in de loop van de tijd ontstond een vermenging met de plaatselijke bevolking.
Dunvegan op The Isle of Skye moet zo’n nederzetting van de Noormannen zijn geweest. Evenals in andere delen van Schotland zorgde in de daarop volgende jaren de strijd tussen de diverse clans voor de nodige onrust. Op Skye had met name de clan van de Macleods zich gevestigd, en wel in Dunvegan. Een andere, zeer bekende clan was die van de MacDonalds. De MacDonalds hadden hun basis eerst in Duntulm Castle in het noorden van Skye. Later verhuisden ze naar Dunscaith Castle op het zuidelijke schiereiland Sleat, vanwaar ze grote delen van het eiland beheersten. Ruïnes van beide kastelen zijn nog overgebleven.
Vooral de fantastisch mooie natuur maakt Skye tot een boeiend reisdoel. Met de onnatuurlijke rotspieken van de Quiraing in het noorden, de onherbergzame Cuillins in het zuiden, de vele riviertjes en baaien, en het continue wisselende weer is The Misty Isle een eiland waar u niet snel uitgekeken raakt.

 

alt