een fotograaf hoort afgerekend te worden op zijn werk, niet op de gebruikte apparatuur

Fotograferen is een constante zoektocht naar mooie dingen. En dat legt u vervolgens vast met de middelen die u tot uw beschikking hebt. Fotografie draait niet om apparatuur, al lijkt dat soms wel zo. Ik zie liever een goede plaat gemaakt een simpele compact dan een technisch perfecte, nietszeggende foto gemaakt met een hele dure camera. Apparatuur is voor mij hoofdzakelijk gereedschap dat u nodig heeft om te kunnen fotograferen. De specificaties van camera’s doen me niet zoveel, die van objectieven wel!

Tot eind vorige eeuw werd uitsluitend analoog gefotografeerd. Kleinbeeld, maar nog meer middenformaat en 4x5 inch camera’s gaven een kwaliteit die een straatlengte voorlag op wat toen digitaal mogelijk was. Ruim 10 jaar geleden is geleidelijk aan de overstap gemaakt naar de digitale fotografie. In het begin werd nog analoog gefotografeerd waarna de negatieven ingescand werden. De laatste 10 jaar wordt uitsluitend digitaal gefotografeerd. Wilt u meer weten over digitale fotografie dan kan een workshop nuttig zijn. Momenteel werk ik met een Canon 5D Mark II D (21 megapixels) spiegelreflex en een PhaseOne P30 digitale achterwand (31,8 megapixels). Maar met evenveel plezier grijp ik terug naar de "oude" Canon 5D, de speciaal voor infraroodfotografie omgebouwde Canon 20D of een pinholecamera van een paar tientjes. En als ik voor weinig geld nog eens een mooie 4x5” loopbodemcamera tegenkom staat deze waarschijnlijk direct weer in de studio. Voor de grote printformaten (als het moet tot 1x2 meter) gebruik ik een Epson Stylus Pro 9900 inkjetprinter, een standaard als het om inkjetprinters gaat. Kleine formaten worden meestal door het vaklab geprint.

Tenslotte geeft een juist gebruik van beeldbewerkingsoftware mogelijkheden die tot voor kort voor onmogelijk werden gehouden. Toch blijft het zonder een goede basiskennisvaak `trial and error`. Het volgen van een workshop Photoshop is beslist de overweging waard!

Horseman

De Horseman VH 6x9, een van de werkpaarden uit het analoge tijdperk

PhaseOne_P30.jpg

Digitale achterwand PhaseOne P30


Hasselblad_H1_P30.jpg

PhaseOne P30 digitale achterwand op een Hasselblad H1

Epson_9900.jpg

Epson 9900 inkjetprinter. Een canvasprint van 80x100cm lijkt dan plotseling erg klein